Close

13 februari 2017

100 jaar Doarpsbelang: Tijdcapsule

De tijdcapsule

 

Ter gelegenheid van de viering van het 100-jarig bestaan van Doarpsbelang Himpens-Tearns wordt er een tijdcapsule gemaakt.

Wat is een tijdcapsule en wat heb ik daar mee te maken ?

De tien meest gestelde vragen…

 

 1. Wat is een tijdcapsule ?

De tijdcapsule is een lucht- en waterdicht afgesloten koker die gevuld is met bijdragen van de huidige bewoners van Hempens en Teerns.

 

 1. Wat gebeurt er met die tijdcapsule ?

De tijdcapsule wordt op dinsdag 14 maart 2017 om 19.30 uur in de grond begraven in de buurt van het Amphitheater. Dat gebeurt in tegenwoordigheid van alle dorpsbewoners; daar komt nog een aparte uitnodiging voor.

Pas 25 jaar later, op vrijdag 14 maart 2042 om 19.30 uur mag de tijdcapsule weer worden opgegraven (125-jarig bestaan Doarpsbelang). Dat opgraven is de verantwoordelijkheid van het bestuur van Doarpsbelang zoals dat dan bestaat.

 

 1. Hoe weet je waar die tijdcapsule precies is begraven ?

De tijdcapsule wordt afgedekt met een gedenkplaat, voorzien van inscriptie. Er komt ook een kunstwerk in de nabijheid van deze gedenkplaat. Iedereen kan dus zien waar de locatie precies is.

 

 1. Mag/kan ik een bijdrage voor in die tijdcapsule leveren ?

Van iedere huidige bewoner in Hempens en Teerns wordt (maximaal) één bijdrage gevraagd. Deelname is uiteraard niet verplicht, maar het zou wel heel erg leuk zijn als zoveel mogelijk dorpsbewoners meedoen.

 

 1. Wat voor bijdrage moet dat dan zijn ?

Je fantasie en vindingrijkheid zijn leidend. Het kan dus van alles zijn: een foto, een brief, een (symbolisch) voorwerp, een artikel uit krant of tijdschrift, een digitale bijdrage (USB-stick/SD-kaart), kortom: iets waarvan jij denkt dat het leuk, bijzonder, grappig, ontroerend of informatief is voor de mensen die op 14 maart 2042 de tijdcapsule opgraven en openen.

 

 1. Een USB-stick of SD kaart ? Hoe weet ik nou of die over 25 jaar nog gelezen kan worden ? En trouwens: bestaat Doarpsbelang nog wel over 25 jaar ?

Dat weet niemand.

 

 1. Worden er verder ook eisen gesteld aan mijn bijdrage ?

Ja, het gaat om vier dingen.

 

 1. De afmetingen:

Hierbij gaat het om het maximale volume van je bijdrage. Stel je maar even voor dat je 5 (niet al te grote) smartphones op elkaar legt. Met elkaar hebben die de afmetingen 5 cm (hoog), 7 cm (breed) en 13 cm (lang). Je bijdrage hoeft niet precies aan die afmetingen te voldoen, maar mag het totale volume van die denkbeeldige smartphones niet overtreffen.

Als voorbeelden: een brief in een enveloppe voldoet daar wel aan, iets met het formaat van een schoenendoos gaat echt niet lukken en bij een kledingstuk is even de vraag of het lukt.

In dorpshuis De Bining is een “pasbox” aanwezig. Als je bijdrage het volume van die pasbox niet overschrijdt zit je goed. Kijk dus voor de zekerheid maar even in De Bining als die voor een activiteit geopend is (bv. op vrijdagavond tijdens de biljartavond, kun je er meteen een drankje bij nemen).

 

 1. De veiligheid:

Verder moet je er voor zorgen dat je bijdrage niet schadelijk is voor de andere bijdragen in de tijdcapsule. Dus bijvoorbeeld geen dingen die kunnen gaan breken (bv. glas), rotten (bv. voedsel) of lekken (bv. iets met een batterij).

 

 1. De geheimhouding

Als je aan iemand wilt vertellen wat jij als bijdrage in de tijdcapsule wilt stoppen mag je dat gerust doen. Maar het is toch het leukst als je die informatie voor jezelf (of voor je gezin of huisgenoten) houdt. Op die manier blijft de verrassing/het geheim voor de mensen die de tijdcapsule over 25 jaar opgraven zo goed mogelijk bewaard.

 

 1. De identificatie

Natuurlijk wil men over 25 jaar weten wie er welke bijdrage heeft geleverd. Voorzie daarom je bijdrage van je naam, je geboortedatum en je adres in Himpens of Tearns.

 

Heb je over bovenstaande punten twijfel of vragen ? Neem dan contact op met de jubileumcommissie (zie vraag 10)

 

 1. Kan ik ook samen met meerdere mensen één bijdrage maken ?

Natuurlijk. Je kunt bijvoorbeeld samen met je gezin of huisgenoten één bijdrage maken. Zorg er wel voor dat je voldoet aan de eisen die bij vraag 7 zijn genoemd.

 

 1. Wanneer en waar kan ik mijn bijdrage (de bijdragen van mijn gezin/huisgenoten) inleveren ?

Lever je bijdrage uiterlijk 1 maart 2017 in bij één van de leden van de jubileumcommissie (zie vraag 10). Zij zorgen er voor dat jouw bijdrage in de tijdcapsule wordt geplaatst

 

 1. Wie zijn de leden van de jubileumcommissie en hoe kan ik ze bereiken ?

Wietske Bergsma, tel. 06-44409553, e-mail: durkenwietske@hotmail.com

Joke van der Weij, tel. 06-22151355, e-mail: jokevdweij@hotmail.com

Gé van Zaane, 2883229, e-mail: g.vanzaane@gmail.com

Cor de Jong, tel. 06-52290641, e-mail: cordejonghempens@gmail.com

Sake Tijsma, 06-51262179, e-mail saketijsma@xs4all.nl